A zecea ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest a avut loc în perioada 20 – 24 mai, la complexul Romexpo din București, iar cele aproximativ 200 de edituri participante au adus publicului cititor peste un milion de volume, dintre care circa 4.000 de titluri noi. În cele cinci zile de desfășurare a evenimentului, vizitatorii au putut lua parte la peste 300 de evenimente, printre care lansări, dezbateri și colocvii, proiecții cinematografice și evenimente interactive.
La editura POLIROM, cea mai apreciată carte de publicul cititor a fost „Cronică de Cotroceni”, de Adriana Săftoiu, poziția a doua în topul vânzărilor fiind ocupată de volumul „Povestiri din Kolima (I)”, de Varlam Șalamov. Pe locul al treilea în clasamentul celor mai bine vândute cărți la Bookfest se situează volumul „Numărul zero”, de Umberto Eco. Topul este completat de volumele „Opera poetică (I)”, de Paul Celan, și „Frumusețea va mântui lumea și alte eseuri”, de Ion Vianu.
În ceea ce privește editura CARTEA ROMÂNEASCĂ, cel mai cumpărat volum la ediția de anul acesta a Salonului Bookfest a fost „Fotograful Curții Regale”, de Simona Antonescu. Pe locul al doilea în topul celor mai cumpărate cărți se situează „Șoseaua virtuții. Cartea Câinelui”, de Cristian Teodorescu, iar poziția a treia este ocupată de „Moartea lui Sigfried”, de Octavian Soviany. Totodată, pasionații de literatură au achiziționat volumele „Acte originale/ Copii legalizate” și „Mecanica fluidului”, de Gheorghe Crăciun, precum și „Totul trebuie tradus. Noua paradigma (un manifest)”, de Bogdan Ghiu, situându-le astfel în topul celor mai cumpărte cărți la Bookfest 2015.
La editura HUMANITAS, cea mai cumpărată carte a fost „Cum s-a românizat România”, de Lucian Boia. Pe locul al doilea în topul vânzărilor s-a situat volumul „Dacopatia și alte rătăciri românești”, de Dan Alexe, urmat de cartea „Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecție de perle românești”, de Radu Paraschivescu, și „Partea nevăzută decide totul”, de Horia-Roman Patapievici. La fel de apreciat a fost și volumul „Ce-mi puteți face, dacă vă iubesc!? Eseu confesiv despre Ioan Alexandru”, de Dan C. Mihăilescu.
În ceea ce privește editura HUMANITAS Fiction, în topul preferințelor s-a situat romanul „Supunere”, de Michel Houellebecq. Pe locul al doilea s-a poziționat volumul „Orizontul”, de Patrick Modiano, iar pe locul al treilea, „Jocul Ripper”, de Isabel Allende. Topul este completat, în ordine, de „Mărturisirile escrocului Felix Krull”, de Thomas Mann, și „Din inima Africii”, de Karen Blixen.
FOTO: Facebook//Humanitas Fiction
În topul HUMANITAS Multimedia s-au remarcat „Aforismele tranziției”, de Radu Paraschivescu, audiobook în lectura lui Andrei Pleșu, „Levantul”, de Mircea Cărtărescu, audiobook în lectura autorului, și „Codul bunelor maniere astăzi”, de Aurelia Marinescu, audiobook în lectura autoarei.
La editura VELLANT, cele mai căutate volume au fost „Efemeride”, de Irvin D. Yalom „Arta de a călători”, de Alain de Botton, „A opta povestire fără titlu”, de Silvia Marinescu/ ilustratii: Loreta Isac, „Ce e dificil la lucrurile dificile”, de Ben Horowitz, și „16 poezii de iubire pe care mi le-aș fi scris mie dacă as fi fost tu”, de Iv cel Naiv.
Cu multe titluri noi și așteptate de iubitorii de carte, cu reduceri substanțiale de până la 50% și volume la prețul fix de 10 lei, GRUPUL EDITORIAL TREI s-a aflat și la această ediție a Salonului Intenațional de Carte Bookfest aproape de cititorii săi. Cele mai vândute cărți din colecțiile de literatură au fost „Fata din tren”, de Paula Hawkins, „Personal”, de Lee Child, „Oona & Salinger”, de Frédéric Beigbeder, „Cine a fost Einstein?”, de Jess M. Brallier, și „Vocea pumnalului”, de Patrick Ness.
Dintre titlurile publicate în colecțiile de psihologie, foarte apreciate de cititori au fost „Corespondența Freud – Jung”, de Sigmund Freud și C. G. Jung, „Despre arta fericirii”, de Christophe André, „Ghidul DSM 5 pentru clinicianul inteligent”, de Joel Paris, „Sensurile ascunse ale vieții”, de Stephen Grosz, și „Copilul care îți dă de furcă”, de Stanley I. Greenspan și Jaqueline Salmon.
„Cum să te îndrăgostești”, de Cecelia Ahern, a fost vedeta editurii ALL la cea de-a zecea ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest. Un alt volum preferat de cititori a fost „Petru cel Mare. Viața și lumea lui”, de Robert K. Massie. Pe locul al treilea în topul preferințelor cititorilor se numără cele două volume din seria „Exploratorii”, de Erin Hunter: „Vol. 1, Începutul aventurii” și „Vol. 2, Lacul Marelui Urs”. Topul editurii All la Bookfest este completat de volumele „Arta de a găsi dreapta măsură. Cum să te bucuri de viață”, de Anselm Grün, și „Sub semnul lui Dylan”, de Enrique Vila-Matas.
FOTO: Facebook//Editura ALL
Editura NEMIRA a participat la Salonul internațional de Carte Bookfest cu peste 700 de titluri și numeroase noutăți editoriale. Pe primul loc în topul vânzărilor Nemira de anul acesta se află volumul ilustrat „Lumea de gheață și foc”, de George R.R. Martin. Pe locul al doilea în preferințele cititorilor este autobiografia faimosului Bear Grylls, „Noroi, transpirație și lacrimi”, iar pe pozițiile a treia și a patra se situează două titluri din colecția „Babel”, „Viața de poveste a lui A.J. Fikry”, de Gabrielle Zevin, și „O delicatesă”, de Muriel Barbery. Pe locul al cincilea în preferințele cititorilor se află romanul „young adult” „Cei 100”, de Kass Morgan.
De asemenea, editura LITERA și-a întâmpinat cititorii la standul său de la Bookfest 2015 cu o ofertă editorială bogată (350 de titluri noi față de ediția anterioară), reduceri de până la 70%, vouchere cu sume între 15 și 21 de lei, tombolă cu premii garantate și o campanie de crowdfunding pentru „Noaptea Cărților Deschise”, în cadrul căreia fiecare vizitator care a dorit să se implice putea achiziționa titluri din colecția „Clasici Moderni” cu numai 5 lei. Pe primul loc în ceea ce privește titlurile pentru adulți vândute de Litera la Bookfest 2015 se află „Sticletele”, de Donna Tartt. Pe locul al doilea se află „Capitalul în secolul XXI”, de Thomas Piketty, iar locul al treilea este ocupat de cartea „Lean In. Femeile, munca și voința de a conduce”, scrisă de Sheryl Sandberg. Topul este completat de „Labirintul.Tratament letal”, de James Dashner, și „Drumuri de vis prin Europa”.
FOTO: Editura Litera
În ceea ce privește editura LITERA Mică, topul vânzărilor este alcătuit din „Cele mai frumoase poezii pentru copii”, cu versuri de Aurora Georgescu și ilustrații de Tony Wolf, CD-ul de cântece și jocuri pentru copii „Atențiune, accelerăm!” și cărțile Disney „Învăț să citesc. Regatul de gheață”, „Alte 365 de glume” și „Violetta. Trăiască muzica!”.
Cititorii GRUPUL EDITORIAL CORINT au participat la lansări de carte și evenimente pentru copii și au achiziționat de la târg noutăți cu reduceri între 25% și 40%, pachete promoționale cu 50% – 60% reducere și cărți la 3, 5 și 10 lei. În topul vânzărilor s-a situat „Tărâmul viselor, o aventură în culori cu animale și mii de flori”, ilustrată de Millie Marotta. Locul al doilea este ocupat de un titlu din colecția „Corint Istorie cu blazon” – „Carol al II-lea. Regele trădat”, de Lilly Marcou. Acest volum este urmat în clasament de „ISIS. Califatul terorii”, de Loretta Napoleoni. Pe locul al patrulea în topul vânzărilor se situează volumul „Four. O antologie Divergent”, de Veronica Roth, iar pe locul al cincilea, „Moscova, 1941. Sfârșitul Blitzkreig-ului”, de Rodric Braithwaite.
La standul editurii CURTEA VECHE, cel mai vândut volum a fost „Primul pas”, de Klaus Iohannis. Pe următoarele locuri în topul preferințelor cititorilor s-au aflat „Maria a României. Regina care a iubit viața și patria”, de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina, „Pas cu pas”, de Klaus Iohannis, „Cotroceniul regal”, de Diana Mandache, și „Satantango”, de László Krasznahorkai.
FOTO: Mediafax (Marius Dumbrăveanu)
„Primește iubirea pe care o dorești”, de Harville Hendrix, a fost cel mai vândut volum la standul editurii HERALD. Următoarele clasate au fost: „Dăruiește iubirea care vindecă”, de Harville Hendrix și Helen Lakelly Hunt, „Lumea și demonii: știința ca lumină în întuneric”, de Carl Sagan, „Doctore, mă doare viața!”, de Mirela Pop, și „Creștem împreună”, de Naomi Aldort.
Salonul Internațional de Carte Bookfest 2015 a fost organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România și cu sprijinul Centrului Ceh din București.
Ajuns la cea de-a X-a ediție, Bookfest este unul dintre cele mai importante saloane de carte din România. La ediția precedentă, circa 100.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internațional de Carte Bookfest, luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecții cinematografice și evenimente interactive).